❤ En gave fra Alun.dk til dig! Klik her for at få din julegave! ❤

Grøn te, hvid te, sort te, oolong te - hvad er forskellen?

Skrevet 23-10-2007 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Grøn te, hvid te, sort te, oolong te - hvad er forskellen?

Te laves af tebuskens blade, der bruges til fremstilling af fire slags te: Grøn te, hvid te, sort te, oolong kategoriseret efter, hvor meget de er tørret, oxideret og forarbejdet:


- Grøn te er resultatet, når man blot tørrer de friskplukkede teblade.

Grøn te er blevet drukket i Asien for helbredets skyld i over 3000 år. Det indeholder mange antioxidanter, vitaminer og mineraler, samt de gavnlige flavonoider der menes at kunne beskytte mod kræft og hjerte/karsygdomme.

Forskere peger desuden på at grøn te kan bekæmpe ledegigt og Alzheimer samt stimulere til vægttab. Grøn te indeholder desuden mindre koffein end sort te, men mere end hvid te.

De fleste forbinder smagen af grøn te med noget bittert, men tesorten spænder faktisk bredt i smag. Hvis man ikke vil have en bitter te, så er det vigtigt at passe på, at man ikke lader teen trækker for længe.

- Sort te er grøn te, der er knust og oxideret af luftens ilt.

Ved iltningen opnår tebladene den sorte farve. Sort te er den mest kendte te variant i den vestlige verden, hvorimod den grønne og hvide mere har været udbredt i Asien.

Hvor Earl Grey med sort te, der er tilsat bergamot, er den mest kendte version. Sort te indeholder også mange af de gode vitaminer og mineraler, dog ikke så mange som grøn og hvid te.

Til gengæld indeholder det mere kalk og fluor end de øvrige varianter. Smagen er ret mild i sammenligning med f.eks. grøn te, hvilket skyldes den iltning, som tebladene er blevet udsat for. Sort te indeholder mest koffein af de forskellige te varianter.

- Hvid te består af de helt friske skud fra tebusken, som plukkes tidligt på foråret, før tebusken begynder at blomstre.

Hvid te er den mindst forarbejdede te, hvilket bevarer flere af de aktive stoffer, samt bevirker at hvid te indeholder mindst koffein af de fire varianter af te.

Produktionen af den er relativ lille, men til gengæld er kvaliteten generelt bedre. Smagen er mild, og eksperterne anbefaler, at man tager sig tid til at drikke den i en rolig stund uden for meget stress og jag.

Det menes, at hvid te er god for maven, så indtagelse af den i forbindelse med mad kan være en ide.

- Oolong te er en let oxideret grøn te, en slags mellemting mellem grøn te og sort te.

Blødere end sort te, men knap så fersk som grøn te. Oolong te er blevet sat i forbindelse med øget energiomsætning og fedtforbrænding i visse forsøg. Den indeholder mange af de samme gode stoffer som de andre varianter af te, men er som mellemting mellem grøn og sort te.

Oolong te indeholder ligeledes koffein, men i små mængder og den bliver ikke særlig bitter.

Urtete og rød te - Er egentlig ikke te. "Rød te" stammer fra en busk , der gror i Sydafrika, hvilket dens navn ”Rooibos” som er hollandsk indikere da det betyder rød busk.

Buskens nærmest nålespidse kviste bliver plukket en gang om året, og det er selve fremstillingsprocessen som frembringer både smag og farve.

Rooibos ”rød te” er sødere i smagen og smager også godt kold. Rød te er helt fri for koffein i forhold til alm. Te.

Rød te indeholder store mængder C-vitamin, mineraler og antioxidanter samt de gavnlige flavonoider, så sundhedsmæssigt er rød te ligeså god som alm. Te.

Begrebet ”urtete” bruges om alle de udtræk, der laves af andre planter og blomster end tebusken.

Det kan være kamille, mynte osv. der alle har forskellige sundhedsmæssige træk og smage.
Alle os der arbejder her på alun.dk er utrolig glade for te og samtidige er vi stærkt kvalitetsbevidste omkring det vi indtager .

Derfor søgte vi på verdensplan efter den bedste økologiske te vi kunne finde. Teen skulle behandle miljøet og tearbejderne med respekt. Vi fandt en eksklusiv og meget spændende produkt kaldt Numi, der opfyldte alle disse krav.

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Mariane H. Kristiansen skrev denne kommentar:
07-12-2010 22:06:10

Da jeg var i Egypten, fortalte en tesælger mig - at det røde te drikkes om morgenen og om aftenen hvis man har for højt blodtryk - og omvendt varmt, hvis det var for lavt! Er der noget belæg for det? (altså jeg drikker det alligevel - alle farver - det smager jo godt :-D


Mariane H. Kristiansen skrev denne kommentar:
07-12-2010 22:08:15

Da jeg var i Egypten, fortalte en tesælger mig - at det røde te drikkes koldt om morgenen og om aftenen hvis man har for højt blodtryk - og omvendt varmt, hvis det var for lavt! Er der noget belæg for det? (altså jeg drikker det alligevel - alle farver - det smager jo godt :-D


Anette Touborg skrev denne kommentar:
29-12-2011 17:26:09

Fin artikel, som forklarer rigtig godt, hvad de forskellige teer er. Specielt, når en masse mennesker ikke kender forskellen på teerne og f.eks. tror, at tebladene kommer fra forskellige planter. OK, det er en helt videnskab, for har man rejst i Kina ved man, at her laver man te af en masse planter.

Jeg lærte at drikke rød te i Syafrika, og her smager det altså bedre end herhjemme i Danmark


Vis alle kommentarer

John Jensen skrev denne kommentar:
12-03-2012 09:19:36

En kort bemærkning. Hedder det ikke
" leddegigt "?

MVH
John jensen


Tania skrev denne kommentar:
19-07-2013 19:48:38

Oolong te er en delvis oxideret te, som er en te der går ind og bearbejder fedststoffer. Det er derfor vigtigt at man Ikke drikker oolong på tom mave. Der er flere forskellige oolongerlys, let ristet eller mørke oolonger.

Og hvad med den gule te?

Gul te er en meget sjælen te, som er af høj kvalitet.

Simply tea i Århus har en masse viden omkring de forskellige te der findes verden over!


michael m-o skrev denne kommentar:
10-04-2015 04:41:31

drikker kun te når jeg er syg.....og så er det kamille te


Laura skrev denne kommentar:
16-05-2015 20:24:57

Er der koffein i urtete? Eller er det kun rød te som er fri?


Gitte G. Gaba skrev denne kommentar:
15-09-2015 12:51:22

jeg vil gerne igang med den grønne te, men er i tvivl hvor mange om dagen man skal drikke, for at den har en virkning på kroppen,
venlig hilsen
Gitte.


T Nielsen skrev denne kommentar:
21-11-2015 19:57:48

Hej
Vil lige gøre dig opmærksom på at fluor og fluorid, er sundhedsskadeligt. Det er et biprodukt af aluminium som er mistænkt for tidlig Alzheimer, kræft og muskelgigt især forekommende hos tandlæger.Fluorid i højere doser er det vi kender som rottegift. Søg evt på 'INGENIØREN' eller tandlæge Henrik Lichtenberg for mere Info. Jeg ville være taknemmelig hvis du kunne fortælle mig hvor stor en mængde fluor/fluorid der er i sort te. Det har vist sig at være svært at finde på nettet.
Vh Tanja


Bente Ko skrev denne kommentar:
23-02-2016 19:39:24

Jeg kan ikke lide te.....


Rikke skrev denne kommentar:
21-01-2019 07:44:12

Hvordan udvikles flour, kalkindhold og koffein i den sorte te gennem iltningsprocessen???


Dianna Brendstrup skrev denne kommentar:
24-05-2020 13:08:16

Jeg er vild med grøn, hvid og rød the, men man må vel ikke drikke mere end 2 kopper om dagen, har jeg hørt. Det er lidt ærgerligt, kunne sagtens drikke 5-6 kopper.


Betty Nielsen skrev denne kommentar:
19-10-2022 09:07:11

Super interessant artikel.
Nyder te af alle slags.


Kom med din kommentar

Mest læste i Nyheder

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley