❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Dansk sejr i sag om transfedtsyrer

Skrevet 23-03-2007 af Tine Munch Nielsen - Print - Send til en ven -

Dansk sejr i sag om transfedtsyrer

Alt tyder nu på, at Danmark får lov at beholde sin egen maksimumgrænse for transfedtsyrer i fødevarer.


Gennem flere år har danske politikere holdt fast på vor egen lave grænse for, hvor mange transfedtsyrer, der må være i fødevarer.

 EU-Kommissionen har længe set den danske særlov som en handelshindring og truet med at indbringe Danmark for EF-domstolen. Men de danske argumenter om at varetage folkesundheden viste sig i sidste ende stærke nok og EU-Kommissionen valgte i går at lukke sagen.  

Videnskabelige facts om transfedtsyrer

»Beslutningen hviler på, at de seneste informationer, vi har fået fra Danmark, var tilfredsstillende. Vi kiggede på de seneste facts, videnskabelige argumenter og de særlige omstændigheder for danske forbrugere. På den baggrund besluttede vi at lukke sagen«, siger en anonym kilde i EU-kommissionen.

Hun vil ikke uddybe begrundelsen yderligere, men understreger, at succeskriteriet i disse proceduresager ikke er at få et medlemsland dømt ved domstolen, men at få præciseret, hvor langt landene må gå ifølge EF-traktaten. 

Dansk lov om transfedtsyrer redder liv

De danske argumenter har blandt andet gået på, at madvarer med højt indhold af transfedtsyrer koster menneskeliv.

Hjemlige forskere anslår således, at den danske grænse på maksimalt to procent transfedtsyrer i fødevarer betyder, at 400-500 danskere hvert år undgår at dø af blodpropper i hjertet. Den danske særlov blev indført i 2003.

I USA har forskere vurderet, at 30.000 mennesker årligt dør som følge af det farlige transfedt.

Danmarks soloridt har inspireret New York City til at indføre et lignende forbud mod transfedtsyrer i madvarer, og en kommissionstalsmand udtaler, at EU-kommissionen nu selv er på vej med et indgreb over for de farlige transfedtsyrer. Han vil dog ikke kommentere, om den danske model har været inspirationskilde.

www.alun.dk om afgørelsen:

Hvor er det dejligt at se fornuften sejre over fødevareindustriens pres på politikkerne! Det viser, at det nytter!

Lad os fortsætte med at holde øje med, hvad der bliver puttet i vores fødevarer og kæmpe for sunde fødevarer af god kvalitet.

Kilder:
- Dagbladet Politiken
- Ritzau
 

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Nyheder

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley