❤ Bestil produkter for KUN  1600 kroner og få et par lækre Barfodssko (værdi 699) som bonus til 0 kroner. ❤

Tidlig stress i barndommen: En varig effekt på dit helbred?

Skrevet 09-04-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Tidlig stress i barndommen: En varig effekt på dit helbred?

Børn er i sandhed som små svampe. Små svampe der suger næsten alt til sig, som de hører, ser eller oplever igennem deres udviklings-år. Uheldigvis kan børn, hvis de vokser op i et stressfyldt miljø opleve følelsesmæssige traumer, der medfører fysiske forandringer, der vil påvirke dem i resten af deres liv.


Det er min erfaring, at mange medicinske problemer er relateret til tidligere oplevet følelsesmæssig stress. Og for de alvorlige sygdomme, så gælder det som oftest traumer, der går hele vejen tilbage til barndommen.

En stressfyldt barndom kan begynde allerede i livmoderen.

Derudover er det vigtigt at forstå, at denne proces starter allerede før barnet bliver født, nemlig mens barnet stadigvæk befinder sig i livmoderen.

Beviserne er tydelige, f.eks. havde nyfødte hvis mødre var deprimerede under graviditeten en større sandsynlighed for at være irritable, sove uregelmæssigt, en dårligere reaktionsevne og de kan muligvis udvikle adfærdsproblemer i løbet af deres tidlige skoleår. 

Jeg tror også, at der er en forbindelse til faderens stress, og at også dette bliver overført til barnet.

Hvorvidt stressen sker i livmoderen eller bagefter, i løbet af barndomsårene er irrelevant.

Uanset hvad, så kan det lede til en ond cirkel af gentagne problemer, der kan fortsætte i mange generationer. Som et nyt studie viser, så oplever børn der vokser op i stressede hjem et svækket immunforsvar.

Det var endda det samme, for børn der havde været på et børnehjem og senere opvoksede i et kærligt miljø. 10 år senere eller længere oplevede de stadigvæk de negative konsekvenser af deres tidlige stressfaktorer.

Uheldigvis, så kan den fysiske virkning af stressen påvirke hele dit liv, hvis de følelsesmæssige udfordringer ikke bliver tacklet. Tænk på en hund som bliver misbrugt eller negligeret som hvalp.

Dette trauma får hundens hjerne til at blive frygtfuld, nervøs og stresset i resten af dens liv. Forskere tror, og jeg er enig i, at det samme gælder for mennesker, specielt hvis der ingenting bliver gjort til at håndtere det. 

Et studie især viser dette. Studiet blev lavet af forskere fra McLean Hospital i Belmont, Massachusetts. De fandt at barndomstraumer faktisk forårsager permanente fysiske forandringer i hjerner under udvikling. Som voksne, havde dem som var blevet misbrugt og negligeret som børn: 

• En større sandsynlighed for at få epileptiske anfald, forårsaget at forandringer i deres limbiske system, en del af hjernen som kontrollere følelserne.

• Dobbelt så stor sandsynlighed i forhold til ikke-misbrugte børn, for at opleve unormale elektroencefalografi (EEG), en teknik, der registrere elektrisk aktivitet i hjernen. Disse unormale EEGer er forbundet med en øget selvdestruktiv adfærd og aggressioner.

• Utilstrækkelig udvikling af venstre hjernehalvdel, hvilket kan lede til depressioner og problemer med hukommelsen.

• Var ikke i stand til fuldt ud at integrere begge hjernehalvdele, så godt som de børn, der ikke havde været misbrugt, hvilket muligvis kan skyldes, at størrelsen på broen imellem de to dele af hjernen var formindsket blandt de misbrugte børn.

Jo alvorligere trauma, jo højere er din risiko som voksen

”The Adverse Childhood Experiences (ACE, negative barndomsoplevelser )” studiet er måske det største videnskabelige studie, der har undersøgt forholdet imellem barndomstraumer og helbred.

På deres hjemmeside kan du faktisk beregne din egen ACE score (baseret på antallet af specifikke følelsesmæssige og/eller fysiske misbrug, som du har oplevet som barn) og bruge det til at vurdere din risiko for negative konsekvenser senere i dit liv.

Overordnet set, fandt studiet ud af, at både udbredelsen og risikoen var øget for alvorlig overvægt, fysisk inaktivitet, deprimeret humør og selvmordsforsøg efterhånden som antallet af udsættelser for traumer i barndommen steg.

Der var også en stærk sammenhæng mellem antallet af barndomstraumer og antallet af helbredsrisikoer (cigaretter, alkohol, overvægt osv.), der er blandt de ledende årsager til død blandt voksne. De fandt specielt et sammenhæng mellem antallet af udsættelser for barndomstraumer og de følgende sygdomme og forhold: 

• Iskæmiske hjertesygdomme
• Kræft
• Kronisk bronkitis eller emfysem
• En historie af hepatitis eller gulsot
• Knoglebrud
• Dårlig selvbedømmelse af helbred

Efter min erfaring er det ikke kun mængden af misbrug, men også timingen. Jo tidligere misbruget sker, jo større sandsynlighed er der, for at det har en negativ indvirkning på dit helbred. Betyder disse følelsesmæssige ar så, at du ikke vil være i stand til at blive helet?

Re-programmer dine følelser til et godt helbred

Uheldigvis har du ikke kontrol over, hvorvidt din barndom var lykkelig, men du har kontrol over dine følelser lige nu.

Dit første instinkt for at løse barndomstraumer vil muligvis være at besøge en konventionel psykolog, men efter min erfaring, så er psykologerne på trods af deres gode hensigter, ikke i stand til at opløse dybe sår.

For at gøre dette, så kræver det, du håndtere dine følelser på et dybere niveau af energi, og reparere skaden der er sket.

Der er et antal af meget effektive muligheder derude. Det er min oplevelse, at den mest almindelige og effektive teknik til at gøre dette er Emotional Freedom Technique (EFT). EFT er en følelsesmæssig akupunktur, uden nålene.

Du stimulerer i stedet for velkendte medianpunkter på din krop, ved at banke let på dem med dine fingertipper, imens du benytter nogle positive affirmationer.

Ideen er, at de negative følelser er forårsaget af ubalancer i din krops subtile energier ( kineserne kalder det Chi/livsenergi) og det at banke let på medianpunkterne hjælper med at genoprette balancen. Hvis det bliver gjort ordentligt, kan selv de tungeste traumer blive ”bare noget som er sket”.

EFT virker, bedre end nogen anden konventionel eller alternativ metode, som jeg har brugt eller undersøgt.

En ting er sikker – du vil ønske, at håndtere det følelsesmæssige stress, så tidligt som muligt. Hvis du lade det vente, giver du det kun flere muligheder, for at forårsage skade.

Faktisk kan de fleste mennesker opnå fordele af at benytte EFT til at fjerne deres følelsesmæssige traumer og stress. Endda når du selv føler eller tror, at du ikke har nogle. Vi bliver alle sammen udsat for stress til hverdag, og det at lave en hurtig omgang EFT, er en god måde at fjerne din stress, før den påvirker dig. Et simpelt og proaktivt skridt.

Udover at bruge EFT til at fjerne dybtliggende følelsesmæssige sår, så opfordrer jeg dig til at udforske andre mulighed, der kan hjælpe dig med at styre din stress til hverdag.

Mange folk oplever fordele ved at meditere, skrive dagbog, lave vejrtrækningsøvelser, sige bønner, dyrke yoga eller ved at dele deres følelser med en tæt ven – Ganske enkelt vælg den mulighed, som du har det bedst med.

Og hvis du er forælder eller kommende forælder, så hav det venligst i baghovedet, at dine tanker og handlinger selv før babyen er født kan påvirke dens helbred og lykke.

Klik her, for at købe en bog, der kan hjælpe dig til at få et godt helbred og få sunde børn samt babyer


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

inge jepsen skrev denne kommentar:
12-02-2014 12:48:37

Jeg er et af de mennesker der har haft en barndom, som jeg ikke ønsker andre at have.

Jeg går i terapi og bliver ved med at gøre det. Det har været en sand forvandling af liv drømme og udsyn, at blive bevidst om hændelser og virkning af disse, har været et arbejde, udynet i dag er rigere - og i det tænker jeg på, at hjernemæssigt er jeg udvidet, jeg gør ting og tænker ting som jeg ikke har gjort før, og det er som om det fortsætter. Bla. har jeg uddannet midet sidste år (er i forvejen pædagog, psykoterapeut) til neuropædagog, retoriker og det jeg er i gang med nu er et kandidatur i Innovativ globalisering, og i den forbindelse er der virkelig ogå åbnet op for at være klar til at modtage læring.

Det der har været min største bekymringer,er hvilke mønstre jeg har medgivet mine børn.

Den største lettelse er, at jeg er fri af det der skulle være en familie - jeg trækker vejret og jeg lever.

Vi har ikke selv valgt vore forældre, jeg valgte dem fra!

Med venlig hilsen Inge Jepsen


Kom med din kommentar

Mest læste i Børn

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley