Skrevet 05-08-2016 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Historien er enkel, men trist, meget trist!
Da jeg vaskede mine hænder, opdagede jeg, at nogen havde købt en ny sæbe i sommerhuset, som vi deler med min kones familie.
Dejligt, tænkte jeg. Det så umiddelbart ud som et godt mærke og havde det grønne, nordiske miljømærkningscertifikat.
På flaskens forside hævdes det stolt:
“Mild flydende sæbe uden parfume.”
Så kiggede jeg på ingredienserne, og derefter begyndte jeg at blive vred.
Den første ingrediens er aqua, som jo bare er vand, og det er fint, men den næste er natriumlaurylsulfat (sodium lauryl sulfate, SLS), som er noget af det værste, du kan komme på din hud. Mange firmaer bruger dette middel til at hjælpe deres shampooer og sæber med at skumme!
Der findes mere end 16.000 undersøgelser, der viser farerne ved natriumlaurylsulfat, som bliver anvendt i tusindvis af kosmetikprodukter og tillige i industrielle rengøringsmidler.
Jo, du læste rigtigt, natriumlaurylsulfat er så effektivt, at det anvendes i industrielle rengøringsprodukter!
Ifølge Environmental Working Group's Skin Deep: Cosmetic Safety Reviews viser forskning om SLS følgende:
Det, der er virkelig trist og skuffende, er, at der ikke er nogen forbud, der forhindrer firmaer i at snyde kunder som dig og mig.
Hvad der er endnu mere trist, er, at disse firmaer godt ved, at deres ingredienser er skadelige, og alligevel anvender de dem stadig, mens de forsøger at skjule sig bag adjektiver som ”økologisk”, når blot 1 % af ingredienserne er økologiske.
Vi ved, at ingredienser som natriumlaurylsulfat (SLS) osv. er farlige, så hvordan kan det være, at det kan være tilladt at tilsætte dem til produkter, vi dagligt anvender?
Og hvad der er endnu værre, er, at de bruger fine ord for at narre os til at tro, at deres produkter er sunde. Hvis det hedder dermatologisk sæbe, så må det også betyde, at den er sikker og sund at anvende.
Dette produkt havde ovenikøbet det grønne, nordiske miljømærkningscertifikat.
Så desværre må vi selv udføre et detektivarbejde, før vi køber noget som helst. Læs altid ingredienslisten, før du køber fødevarer eller noget, du kommer på huden.
Jo, 60 % af de produkter, du anvender på huden, bliver absorberet af din krop. Dette er en kendsgerning, som de fleste mennesker ikke indser, og det er vigtigt, for huden er kroppens største udrensningsorgan.
Så gør dig selv en tjeneste, og læs ingredienslisten på dine personlige hudplejeprodukter, og er du i tvivl, så er det bedre at være på den sikre side og undlade at købe produktet.
Når du kigger på varemærkning, vil du se:
Formaldehyd – det anvendes i neglelak, shampoo, sæbe og hårglatningsprodukter – optræder ofte på ingredienslisten (somme tider forklædt som ”formalin”). Det er kendt for at være kræftfremkaldende.
Det samme gælder for dioxan, som sjældent optræder på listen, da det ikke er en bevidst tilsat ingrediens, men derimod et biprodukt ved fremstillingen. (Det findes f.eks. i skumbad.)
Hårfarve og læbestift indeholder bly, så vær forsigtig, når du kysser.
De hormonforstyrrende phtalater optræder ofte som ingrediens i plejeprodukter.
I et hvilket som helst plejeprodukt kan syntetiske dufte (parfume osv.) indeholde op til 200 forskellige kemikalier. Det er grunden til, at folk bliver intolerante overfor dem og lider af svimmelhed, hudirritation, eksem osv.
Aluminium: Findes i mange deodoranter, neglelakker, øjenskygge, eyeliner, glitter og mascara. Aluminium er en kendt neurotoksin, som kan skade hjerte og lunger, forårsage infertilitet og Alzheimer.
Vores gamle ven natriumlaurylsulfat (sodium lauryl sulfate, SLS): Findes i 90 % af alle shampooer, hudcremer og tandpastaer. Dette kemikalie øger skumeffekten. Denne giftige ingrediens nedbryder hudens naturlige olier og gør den tør. I kombination med andre ingredienser kan der dannes yderst giftige forbindelser.
Parabener: Disse ofte forekommende konserveringsmidler forlænger produktets holdbarhed. Kig efter et mere naturligt konserveringsmiddel såsom aloe vera.
At anvende tvivlsomme ingredienser er muligvis i producentens interesse, men bestemt ikke i kundens interesse. Dette kan du gøre for at bevare dit sunde helbred:
1. Læs altid ingredienslisten, og hvis du er i tvivl, skal du ikke købe produktet.
2. Gå ud på badeværelset, og kig alle ingredienslister igennem på alle plejeprodukter, du bruger, og smid alt ud, som indeholder væmmelige eller tvivlsomme ingredienser.
3. Vælg i stedet økologiske kvalitetsprodukter, og vær sikker på, at mindst 80 % af ingredienserne er økologiske. Hjemme hos os anvender vi Green People og har gjort det de seneste 10 år.
Sunde, sikre personlige plejeprodukter er lige så vigtige som sund mad. De fleste mennesker er ikke klar over, at hvis det befinder sig på huden, så drikker du det.
Vælg troværdige økologiske mærker, og læs omhyggeligt ingredienslisterne.
På den måde tager du et vigtigt skridt henimod ikke bare at passe på dig selv, men også at komme til at se yngre ud, for mange af kemikalierne i de traditionelle plejeprodukter gør nok mere skade end gavn for dit udseende og helbred.
Ja, syntetiske kemikalier = tidlig aldring!
Og jo mere et produkt bliver eksponeret på TV eller i dameblade, jo værre er det nok for dig.
Yderligere læsning:
Environmental Working Group's Skin Deep: Cosmetic Safety Reviews
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Ruben Agerriis skrev denne kommentar:
10-08-2016 23:27:01
Meget nemmere helt at lade være med at bruge sæbe/shampoo produkter.
Det eneste det er godt for, er hvis man er virkelig beskidt og har svært ved at fjerne det.
Varmt vand er i de fleste tilfælde godt nok og ang. bakterier, som mange bruger sæbe for at få fjernet, så viser undersøgelser, at både bakteriedræbende sæber og ikke bakteriedræbende sæber kun er 1-3% bedre end varmt vand.
Ulla Petersen skrev denne kommentar:
11-08-2016 09:46:19
Det er meget svært at undgå SLSdet er f.eks. i Coops "Änglamark" flydende håndsæbe, som bl.a. er mærket med Nordic Ecolabel.
Iøvrigt er jeg helt enig med Ruben Agerriis.
Andre skrev denne kommentar:
11-08-2016 15:10:41
Det lyder mere som køb min sikre vare...
Jane skrev denne kommentar:
12-08-2016 22:14:58
Jeg tror nu mere han er begyndt at sælge varene fordi han har fundet ud af at de er bedst. Det burde vel også være ret logisk at tingene er sundest, jo mere naturlige de er?
Grete Vedelslund skrev denne kommentar:
03-04-2019 12:29:02
Tak for altid god info.
Grete Vedelslund skrev denne kommentar:
03-04-2019 12:29:21
Tak for altid god info.