FiveFingers

http://www.alun.dk/layout/banner/fivefingers-KSO.jpg

Sund og slank med kokosolie

Sund og slank med kokosolie

Skrevet 11-07-2006 af Alun Biggart

Gennem historien har palmen forsynet mennesket med vigtige materialer til dagligdagen. Ingen af dem er så essentiel som den olie, man udvinder af plamens nødder. Kokosolie og palmekerneolie blev for næsten 4000 år siden anerkendt som helbredende olier i den Ayurvediske medicin.


Kokosolie er en af de sundeste olier, du kan indtage.

Den er rig på laurinsyre, kendt for sin antivirale, antibakterielle og svampedræbende virkning, og så indeholder den ingen transfedtsyrer (selv olivenolie indeholder en lille smule transfedtsyrer). Men du kan også bruge olien på huden til bl.a. at forebygge rynker.

Det er en meget udbredt misforståelse, at kokosolie er dårligt for helbredet fordi det indeholder mættet fedt.

Fedtstoffer kan klassificeres på en anden måde end v.h.af mætningsgraden, nemlig som kort- mellemlang- eller langkædede fedtsyrer alt afhængig af hvor mange kulstofmolekyler, de indeholder (se artiklen ”livet er fedt” for uddybning www.alun.dk/artikler.asp?ID=192&lang=  ).

Tæt på to tredjedele af det mættede fedt i kokosolie består af mellemlange fedtsyrer, der har antibakterielle egenskaber, er nemt fordøjelige og forbedrer immunforsvaret. Ydermere lagres de aldrig som fedt, men bruges af kroppen til energi. Det mættede fedt i kokosolie er altså langt fra farligt, tværtimod er det rigtig godt for helbredet og til at tabe fedt.

Men hvordan kan en sund olie have fået så dårligt et omdømme? Svaret er så simpelt som penge og politik!

For omkring 50 år siden startede en magtfuld kampagne mod mættet fedt ansporet af fejlagtige studier hvoraf flere havde anvendt hydrogenerede (hærdede) kokosolier.

Hydrogenerede olier er olier, der har fået ændret deres oprindelige kemiske komposition og kan forårsage forhøjet kolesterol, hjerte-karsygdomme og andre helbredsproblemer.

Ingen bør indtage hærdede olier, hvad enten det er i form af kokosolie eller andre vegetabilske olier.

Det var på det tidspunkt, spiseolieindustrien begyndte at anklage al mættet fedt og at promovere flerumættede fedtstoffer som fra raps, soja, majs, tidsel og andre frø og nødder. Men disse olier bliver hurtigt harske i mødet med luftens ilt og producerer store mængder skadende frie radikaler i kroppen.

Det er ikke almindeligt kendt, men disse olier kan simpelthen forårsage tidlig ældning, fortykning af blodet, inflammation, kræft og vægtøgning. 

Derfor er kokos sundt

Du undrer dig måske over hvordan en fødevare, der indholder 70% fedt kan være sund. En del af misforståelserne omkring kokos hænger sammen med dets indhold af mættet fedt.

Men i virkeligheden er mættet fedt ikke noget problem, det udgør tværtimod en stor del af den ernæring som mennesket – som jo fra naturens side bl.a. er kødæder – er skabt til at leve af.

Som et mættet fedtstof bestående primært af fedtsyrer i form af mellemlange triglycerider (MCT), er kokosfedtets molekyler små og anvendes derfor af kroppen til energi i stedet for at blive lagret i form af kropsfedt.

Omkring 50% af fedtsyrerne i kokos er laurinsyre, der er velkendt for sine unikke egenskaber i kosten, relateret bl.a. til dets virus-, bakterie-, og svampedræbende funktion.

Laurinsyre har ydermere den fordel, at det i kroppen bliver til monolaurin. Monolaurin anvendes til at ødelægge fedtdækkede vira som HIV, herpes, influenza,samt flere sygdomsfremkaldende bakterier.

En anden af kokosoliens antimikrobielle komponenter er caprinsyre. Det er endnu en mellemlang fedtsyre der har flere af de samme fordele som laurinsyre. Caprinsyre udgør omkring 6-7% af kokosoliens fedtsyrer.

Både laurin- og caprinsyre har også vist sig at have stor effekt på insulinudskillelse.

Her er nogle eksempler på kokosoliens helbredsmæssige fordele:

Slank med kokosolie

Det største problem med slankekure er, at kroppen tolker kalorierestriktionen som hungersnød og gør stofskiftet lavere. Det er derfor, det ikke virker at spise mindre.

Lavt stofskifte betyder i øvrigt lavt energiniveau, og det vil sige, at normale aktiviteter bliver uoverskuelige eller umulige. Desuden vil stofskiftet ikke stige tilsvarende, når man begynder at spise normalt igen, hvorfor slankekure i det lange løb fører til vægtøgning.

Miraklet ved kokosolie er, at det aldrig lagres som fedt, men bruges af kroppen til energi, og at det forhøjer kropstemperaturen og sætter gang i stofskiftet. Dermed brænder kroppen hurtigere kalorier og får øget energi, hvilket bibeholder eller øger aktivitetsniveauet på trods af, at man vil indtage færre kalorier (fordi kokosolien ernærer kroppen optimalt, beder den ikke hele tiden om mad).

Hvilken kokosolie?

Heldigvis er kokosolie igen ved at blive stueren efterhånden som forskerne bliver klar over dens sundhedsfremmende egenskaber.

Men kokosolies kvalitet kan variere meget alt efter hvilken slags nødder, der bruges, hvordan det udvindes, om olien yderligere forarbejdes og mange andre faktorer, der allesammen spiller en stor rolle for, hvor sund olien er.

Vi har afsøgt markedet og har fundet en førsteklasses koldpresset kokosolie.

Den er ikke blot statskontrolleret økologisk, den lever også op til alle vore strenge kvalitetskrav, hvilket vil sige, at den ikke indeholder nogen form for GMO, at den ikke har været udsat for forarbejdning som f.eks. blegning, afduftning, raffinering eller hærdning - samt at den selvfølgelig har en rigtig god smag.

Til fremstillingen bruges udelukkende friske kokosnødder (ikke tørret kokos som mange andre olier laves af), der høstes på en landegn på Filipinerne langt fra byer og andre kilder til forurening.

Den gode koldpressede ekstra jomfru kokosolie har en rigtig lækker duft og smag og finder flere anvendelsesmuligheder:

• I stedet for andre olier, smør eller smørerstatninger o.s.v. i al bagning, stegning og anden madlavning eftersom det er en stabil olie, der kan tåle høj varme.

• Som ingrediens når man presser saft og laver smoothies.

• Den dufter og smager så godt og har så mange helbredsmæssige fordele, at nogen spiser den som den er med ske eller bruger den i stedet for andre olier i salaten.

• Som massageolie.

• Som creme på tør hud for at opnå en sundere, glattere og yngre udseende hud.

• Som mild og effektiv makeup-fjerner.

• Som olie i badevandet.

Ved temperaturer under 24 C. er kokosolien fast som smør, og når temperaturen kommer over 24 C. bliver den flydende. Olien tager ikke skade af at skifte fra den ene tilstand til den anden.

For virkelig at forstå kokosoliens meritter, kan Dr. Mary Enig og Sally Fallons artikel ”Livet er fedt” anbefales www.alun.dk/artikler.asp?ID=192&lang=

 

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Gunnvá skrev denne kommentar:
20-04-2010 20:44:30

Gode oplysninger om kokosolie. Men ligger der evidens til grund for den?? I så fald hvilken??


jeanne carlsen skrev denne kommentar:
16-08-2010 11:09:16

Super god artikel og lærerig, hvor kan denne olie købes og til hvilken pris??
Mvh.
Jeanne Carlsen


Jacob skrev denne kommentar:
02-12-2010 22:56:06

Det er da noget være vrøvl at fedt fra kokos aldrig lageres som fedt. Som taget ud af den blå luft.


Irena Bocquet skrev denne kommentar:
04-03-2011 16:55:33

Jeg har stofskiftet lav, fordi jeg altid irriterer tør hud....
Jeg er dejligt at høre, at creme på tør hud for at opnå en sundere, glattere og yngre udseende hud..

hvordan jeg vil prøve massageolie? er det godt?..

JEG KØBER kokosolie..OK...

Med venlig hilsen Irena


Leon Frederiksen skrev denne kommentar:
07-08-2011 23:12:32

Mætttede fedtsyrer er dårlige for kolesteroltallet, så lad være med at bruge det!
Artiklens indhold er noget crap!


Gitte skrev denne kommentar:
04-11-2011 12:12:00

Til Leon. Ved ikke om du er lægmand eller læge skolet i 1950'erne. Men, med lidt simpel brug aff Google kan du faktisk blive opdateret (prøv eksempelvis denne, http://www.kostdoktorn.se/kolesterol, hvis dit svenske er nogenlunde).
Og kom så ind i dette århundrede før du slynger ord som "crap" i hovedet på nogen som prøver at informere !!!


Tina Jensen skrev denne kommentar:
11-11-2011 18:48:16

Palmin er også kokosolie. Er det så ikke også godt?


Ingrid skrev denne kommentar:
22-01-2012 17:54:17

Jeg har brugt kokusolie i løngere tid, er meget glad for at vide hvor meget den kan bruges til.
En tankevækkende artikel. du har virkelig undersøgt og kan dokumentere.
Mange tak for det.
Venlig hilsen Ingrid


Ingrid skrev denne kommentar:
22-01-2012 17:54:34

Jeg har brugt kokusolie i løngere tid, er meget glad for at vide hvor meget den kan bruges til.
En tankevækkende artikel. du har virkelig undersøgt og kan dokumentere.
Mange tak for det.
Venlig hilsen Ingrid


Janus skrev denne kommentar:
23-12-2012 17:33:36

Vi bruger kokosolie til alt, vi har altid brugt det istedet for babyolie (som slet ikke er "rent").

Vi har udskiftet alt det andet raffinerede olie med kokosolie også.

Vi bruger det altid istedet for creme på huden, og ofte som olie i ansigtet om natten.

Derudover spiser jeg et par skefulde et par gange om ugen når jeg lige mangler lidt hurtig energi.

Folk der stadig vrøvler om mættet fedt når snakken falder på kokosolie er meget uoplyste om emnet hvilket er synd når kokosolien har så mange fantastiske egenskaber.


Brian skrev denne kommentar:
08-01-2013 08:43:39

Faktisk så er olien helt perfekt til popcorn... De fået en fantastisk smag og så er de sunde....!!!;-)


Mikael skrev denne kommentar:
21-03-2013 00:32:46

Hvor køber I det, synes ikke jeg kan fibde kokosolie i supermarked


Bitten Andreasen skrev denne kommentar:
08-05-2013 16:19:51

Hejsan!! Jeg har købt en kokosolie af mærket KTC (edibles)ltd . J-S.House, Moorcroft Drive. Wednesbury WS10 7DE

der star ikke et ord på pakningen om den er hærdet eller ej, blot at det drejer sig om et product, der kommer fra flere forskellige lande.
jeg har brugt den som håndcreme--som forsøg og den er totalt uden duft, med bare en anelse sødlig, nøddeagtig og behagelig smag (meeeeeget svag).
Der er ikke en eneste antydning af harskhed, som der næsten altid er ved spiseolier.
Det er det med hærdningen (eller ikke hærdningen (griner)) der bekymrer mig.

Kender du til dette product??

Venligst Bitten


Bettina Fau Clausen skrev denne kommentar:
18-01-2014 23:15:55

Jeg er begyndt at drikke kaffe med en tsk kokosolie, smager ret dejligt og giver "ro i maven". bruger den ellers i ansigt og som hårkur.


Poul skrev denne kommentar:
01-02-2014 17:37:01

Findes der videnskabelig beviser for de påstande der er fremsat i denne skrivelse?


Ester Romo skrev denne kommentar:
05-02-2014 20:32:59

God information. Men desværre er linket tl "Livet er fedt" dødt.


Jette skrev denne kommentar:
02-03-2014 16:27:21

Jeg ville også gerne vide noget om ktc kokosolie om den er ok og bruge ? Om kvaliteten er i orden.


Nick skrev denne kommentar:
15-03-2014 08:26:20

Link til "livet er fedt"

http://www.alun.dk/sund-kost/livet-er-fedt.html

Er selv begyndt at bruge den dyre kokusolie til 100kr for 250ml der er økologisk, til både at spise og til at smøre på huden!
Det ska være den der stadig har kokussmag, da de andre r behandlet for at fjerne den.
Har aldrig oplevet noget der giver så glat en hud før og samtidig holder huden fugtig så længe.


konyali türk skrev denne kommentar:
07-05-2014 14:37:23

så det bare at spise kokosnødder hele tiden.


Kom med din kommentar

 

7 gratis e-bger
Print Send til en ven Tilmeld nyhedsbrev

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt info Om Alun.dk Persondatapolitik Nytårsforsæt Nytårsmenu
Vind et par FiveFingers
 
Konkurrence

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag i lodtrækningen om en et par FiveFingers hver måned.

Konkurrencen kræver du er tilmeldt vores nyhedsbrev.